METATARSAL FRAKTURER og Tåfrakturer

1. Metatars:                Opstår som regel ved større direkte traumer.

               Udislocerede frakturer behandlet med ROM-Walker i 6 uger med røntgenkontrol af frakturstilling efter 2 uger og helingskontrol ved behandlingsafslutning. Ingen belastning de første 3 - 4 uger.

               Dislocerede frakturer, specielt hvis de går ind i grundleddet, skal indlægges til osteosyntese.

 

2. – 4. metatars:          Er sjældne.

               Udislocerede frakturer behandles med Rom-Walker i 6 uger med røntgenkontrol af frakturstilling efter 2 uger og helingskontrol efter behandlingsafslutning. Ingen belastning de første 3 – 4 uger.

               Dislocerede metatarsalfrakturer bør osteosynteres ved forskydninger over ½ knoglebredde, eller ved større vinkling af subcapitale frakturer.

 

5. Metatars: Link til e-Dok

TÅFRAKTUR

De fleste tilfælde af fraktur eller distorsion/kontusion af tæer kræver ikke røntgenundersøgelse. Blot kan tåen bandageres med Harlow Woods plasterspica, og patienten informeres om, at behandlingen er den samme, uanset om der er tale om en forstuvning eller et brud uden forskydning.

Hvis der er klinisk fejlstilling af tåen, skal der tages røntgen med henblik på fraktur eller luksation, hvorefter tåen reponeres i ledningsanalgesi. Det lader oftest gøre at fiksere  den reponerede tå til nabotåen ved hjælp af tape (husk gaze imellem tæerne). Der skal tages røntgenkontrol.

Ved mistanke om frakturer i 1. tå er det oftest nødvendigt med røntgenundersøgelse for at sikre sig, at der ikke er tale om intraartikulær fraktur med forskydning, som i så fald skal reponeres eller osteosynteres.

Asmus Overbeck Pedersen/JOS Februar 2012