Regionshospitalet Horsens

Blokade behandling ved kollisionssyndrom (Impingement).

Blokade i skulderen kan med fordel anvendes ved kollisionssyndrom både som behandling og som en test for at vurdere om smerterne kommer fra dette område.
Ved anlæggelse af blokade ved impingement tilstræbes det at lægge blokaden i bursa subacromiale.
Der anvendes 5-9 ml Marcain blandet med 1 ml steroid (Diprospan, Depomedrol, Lederspan eller lignende).
I modsætning til når man lægger blokade andre steder, skal man ikke gå efter det mest ømme punkt, som ofte er på ydersiden af overarmen eller bag på skulderbladet.
Når blokaden lægges blindt uden ultralydsvejledning, er det bedst at injicere bagfra, dvs samme adgang som bruges når man opererer artroskopisk.
Brug samme størrelse sprøjte og kanyle hver gang, så føles modstanden ens hver gang man sprøjter. Som kanyle bør anvendes en grøn intramuskulær sprøjte, som er tilstrækkelig lang. Der må ikke være modstand når man injicerer, i så fald skal kanylen flyttes. (ved stor modstand kan kanylen ligge i senen, hvor der ikke må injiceres)
Patienten skal side afslappet med hænderne i skødet. Efter afspritning gives blokade, idet man med tommel og pegefinger palperer for og bagkant på acromion, så man får indtryk af retningen, som er 20-30 grader opad.

Se tegning:

Se video

Der kan udleveres en informationsfolder, som blandt andet oplyser om bivirkninger.
Lokalbedøvelsen virker i 6-8 timer og patienten bedes lægge mærke til effekten i denne periode. Binyrebarkhormonet virker typisk efter 1 uge.

Der er vores opfattelse at blokade hjælper på ca halvdelen af patienterne.
Hvis der kommer recidiv kan man enten give en ny blokader eller henvise pt til en artroskopisk subacrmial dekompression. Ved manglende effekt af blokade kan det skyldes, at den er lagt forkert eller at patienten fejler noget andet f.eks. nakkelidelse, rotatorcuff læsion eller AC-ledslidelse. Ved AC-led lidelse kan der også forsøges med blokade i AC-leddet både som behandling og diagnostisk test. (der bruges kun 1-2 ml, evt kun lokalbedøvelse som en test).

Skulder/albuegruppen
ortopædkirurgisk afdeling
Regionshospitalet Horsens
JOS sept 2008